Friday, February 3, 2012

BACK TO THE FUTUREКако би било да го "дотераат" и Музејот на современа уметност во #барок стил,а? :-) Па што?!
Ајде, кад је бал – нек је маскенбал! Бар да е цел град у ист стил. Инспирирана од последниот проект на Владата на РМ почнав да се прашувам, навистина што ни се случува и каде води сето ова? Дали #Скопје2014 е резултат на:
 Наивност и незнаење
 Невкус
- Желба да се дрпне што повеќе кеш (дури се на власт)
 Или е одраз на целокупниот политички амбиент во државава?
  
Веројатно од се по малку (или по многу?!).
Но најмногу ќе се задржам на последното, и ќе се обидам да си одговорам зошто БАРОК?

Ѕирнав на википедија да видам што кажува за епохата барок.(не дека прв пат слушам туку баш ме интересираше колку ќе ме просветли македонската википедија, воедно се оградувам од сите грешки од типот на  "архитектите и вајарите тражат нови димезии"  и сл.) 
И се изненадив од тоа колкава е сличноста, да не речам, буквално во секоја реченица ја видов Македонијава денес, (значи не е случајно барок?! :-)).

Се вели дека датира од 17ти век "во периодот кога се афирмираат големите национални монархии".
ОК тука е и првата асоцијација со Македонија денес -  една партија, поточно еден човек пали-гаси и одлучува за сите прашања. Најстручен, најпаметен, најхаризнматичен, еден и единствен #Ж.
Нема двоумење или преиспитување на одлуките, нема дебата, нема критика, се се зема здраво за готово, како ќе каже тој.

Oдиме понатаму...
 "Италија во овој период е расцепкана и политички слаба, а Рим и понатаму е центар на уметноста"
Само заменете го зборот Италија со Македонија, a Рим со Скопје и тоа е тоа.

Бидејќки темата е архитектура да видиме каква била истата во 17ти век "монументално и грандиозност како и нагасувањето на чувствата, со цел да се створи впечаток врз човекот. Црквите требале да бидат слика од небото на земјата, а палатите и замоците да репрезентираат богатство и моќ"
Ви звучи познато? Да да, земјата која е рангирана како најмизерна се обидува да продаде“ моќ и богатство?!

Следниов пасус зборува за влијанието на црквата.
"Барокот се формирал од темата која го поттикнувала човекот да размислува и оние кои требале човекот да го допрат длабоко за да размислува за потребата на верата. Црквата со сите средства се трудила да ја задржи положбата која ја имала."

Да не ме разберете погрешно, немам ништо против верата, секој мора да верува во нешто за да има мотив да се разбуди наутро, НО исто така секој има неприкосновено право да верува во што сака.
Некој верува во Бог,трет во себе, некој верува во силата на љубовта, има и такви кои и да видат не веруваат, ама неможеме да им замериме. Мојот Бог е природата. 
Во 21ви век, треба цела енергија да се насочи кон откривање на нови ресурси, да се размислува прогресивно, како да се надминат разликите во распределбата на богатството, да нема гладни и жедни (па нели е се ова христијански?)  да се зголеми ефикасноста, да живееме поисполнет и посреќен живот? Наместо тоа имаме ситуација на ограничување на правото на абортус?!, лицитација на златни лопати?!, a лаптопот е во нашите глави и срца?!, градиме цркви наместо засолништа за бездомниците кои умираат по улиците од глад и студ...Каков апсурд. 

Kако што барокот влегува на голема врата во нашата мила земја така и црквата се засилува и се враќа во мода.

И на крај вели имало подем на поезијата...

"Се пишувале љубовни стихови, а доаѓаат до израз обидите да се опејат телесните убавини на девојката, детално опишување на женската убавина."
.... за жал баш тука не гледам некаква паралела, во услови кога и издаваштвото е под палка на државата, нема многу простор ни за поетите
Нема леб за нив, им преостанува само сатисфакцијата да објавуваат е-книги кои се превземаат бесплатно и да се радуваат на бројот на споделувања. Споделив и јас.